Rata unui credit Prima Casa, mai mica decat chiria.

Condiţiile de creditare avantajoase oferite de catre programul guvernamental fac achiziţia unei locuinţe o varianta mult mai atractiva decat in trecut.

intrebarea „Cumpar sau inchiriez?” este una deosebit de actuala in special in randul tinerilor aflaţi la inceputul carierei şi/ sau vieţii familiale. Aşa cum se intampla de multe ori cu intrebarile aparent simple, raspunsul nu este unul prestabilit, universal. Şi in acest caz, totul depinde de situaţia financiara a fiecaruia, dar şi de condiţiile specifice existente la un moment dat in piaţa, atat pe segmentul vanzarilor de locuinţe, cat şi pe cel al inchirierilor.

in momentul de fata, rata lunara la un credit Prima Casa se situeaza la valori adesea mai mici decat valoarea chiriei pentru acelasi tip de locuinta. Aunci cand faci o achizitie e important sa privesti lucrurile si din perspectiva unui investitor, adica sa te gandesti nu doar la pretul pe care il platesti acum, ci si la cum va evolua valoarea respectivei proprietati in urmatorii ani. Asta pentru ca, la un moment dat, perioada de recesiune se va incheia, iar preturile vor reveni pe crestere, insa in proportii diferite in functie de segmente. Astfel, este de asteptat ca locuintele noi (cu o localizare buna) sa se aprecieze cel mai mult in timp, la polul opus situandu-se apartamentele vechi, in special cele construite inainte de cutremurul din 1977.

Este necesar de precizat ca, odata cu evolutia situatiei economice, datele comparatiei intre varianta achizitiei si cea a inchirierii unei locuinte se vor schimba. Totusi, intr-o perioada de crestere economica, acelasi lucru se va intampla si pe segmentul chiriilor, iar majorarile ar putea fi proportionale. Pe de alta parte, este de asteptat ca, pe viitor, bancile sa vina pe piata cu oferte de credite mai accesibile, astfel incat refinantarea imprumuturilor actuale la costuri mai mici sa fie o optiune demna de luat in considerare.

Dincolo de toate calculele – a caror veridicitate pe termen lung doar timpul o va dovedi – raspunsul la intrebarea „Proprietar sau chirias?” ramane o alegere personala. O ecuatie in care intra nu doar preturi, statistici si estimari economice, ci si dorinte, nevoi si, de ce nu, limitari personale.

Avantaje cumparare:
  • nu „pierzi” banii pe pe care-i platesti in fiecare luna, ci ii investesti in propria ta locuinta;
  • te bucuri de stabilitate – nu trebuie sa te muti daca apar neintelegeri cu proprietarul sau daca acesta vrea sa-si vanda casa;
  • intr-o locuinta proprie ai putere de decizie – o poti amenaja dupa gusturile tale, poti face modificari etc.

sursa: imobiliare.ro