Punctul de interes

La fel ca o pictura frumoasa, fiecare camera are un punct de interes. Este elementul care atrage privirea prima data si va invita sa trageti o privire mai de aproape.

Punctul de interes defineste ambianta camerei si subliniaza scopul camerei. Va imbie sa intrati si sa va bucurati de camera citind, privind la televizor, relaxandu-va, dormind sau facand conversatie, sau orice alta activitate pentru care a fost creata camera.

Imediat dupa stabilirea punctului de interes va fi mult mai usor sa decorati restul camerei pentru ca mobila se va potrivi foarte bine in jurul acestui punct.

De exemplu, daca punctul de interes va fi un semineu, il puteti infrumuseta adaugand un grup mic de lumanari si alte obiecte decorative, puteti adauga un fotoliu astfel incat iarna sa fiti aproape de foc si sa va relaxati in timpul iernii. Vara, puteti infrumuseta vatra adaugand flori proaspete sau uscate.

Daca doriti o ambianta calda si relaxanta, adaugati rafturi cu carti si o patura crosetata pe bratul fotoliului sau canapelei. Folositi culori si nuante neutre, mobila cu modele discrete si decorati cu tablouri pastorale sau natura moarta. Incheiati prin adaugarea unui covoras gros si calduros si aveti deja un “barlog” comod si primitor.

Ce inseamna un punct bun de interes?

Un bun punct de interes atrage atentia. Punctele de interes sunt fie create de arhitectura camerei, fie trebuie sa le creati singur, dar ideea e sa faceti camera cat mai agreabila posibil.

Camera ar putea avea o calitate pe care ati putea-o dezvolta, cum ar fi o fereastra tip bovindou cu vedere superba. O fereastra normala poate fi infrumusetata prin adaugarea unei bancute albastre sau verzi care ar putea aduce natura in camera dumneavoastra.

Cum creati un punct de interes

Unele camere pur si simplu nu au nicio calitate arhitectonica iesita din comun, asa ca va trebui sa va creati singur punctul de interes. Exista cateva mici trucuri pentru a crea un punct de interes – marime, culoare, lumina si curiozitate.

Marime: Obiectele mari atrag privirea. Incepeti prin a pune cea mai mare piesa de mobilier inspre peretele cel mai mare. Patul e un punct de interes natural pentru un dormitor iar canapeaua e un punct de interes grozav pentru un living. De asemenea, covoarele atrag atentia si ancoreaza decorul, fiind, in acelasi timp, un bun punct de interes. Culoare: Puteti influenta starea de spirit si comportamentul prin culoare. O culoare contrastanta pe peretele din spatele patului sau canapelei e un mod excelent de a crea un punct de interes. Puteti folosi, de asemenea, culori intense pe micile accesorii cum ar fi pernele, pentru a directiona privirea catre punctul de interes. Dar, atentie! nu faceti exces de zel, pentru ca, asa cum o culoare poate atrage privirea, la fel o poate si respinge.

Lumina: Ochiul “calatoreste” cel mai usor acolo unde poate vedea cel mai bine. Lumina este esentiala pentru a atrage atentia spre zona principala a camerei, cum ar fi un candelabru deasupra mesei unde luati cina. Puteti, chiar, sa aranjati luminile pentru a umbri sau insenina, depinzand de modul in care doriti sa fie ambianta: plina de viata sau intima.

Curiozitatea: Curiozitatea va face sa doriti sa stiti mai multe. O colectie, un obiect de arta, un slogan umoristic pe o perna sau o piesa de mobilier mai neobisnuita, toate invit la conversatie, ceea ce e un mod minunat de a utiliza un punct de interes.

Este posibil sa aveti mai multe puncte de interes intr-o camera? Desigur, daca aceasta este proiectata pentru mai multe scopuri, cum ar fi un living in care se cineaza, veti avea nevoie de cate un punct de interes pentru fiecare zona pentru a o distinge de restul camerei si a-i defini scopul.

Asigurati-va, doar, ca punctele de interes din ambele parti sa fie in mod egal formale sau neformale, si in aceeasi tema decorativa ca restul camerei.