Confortul in locuinta

Indiferent de tipul locuintei, in interiorul acesteia trebuie creat un anumit confort, reprezentat prin totalitatea conditiilor materiale care asigura o existenta civilizata, placuta, comoda si igienica.

Factorii care determina confortul in locuinta sunt:

 • spatiali: forma si dimensiunile interioarelor, aranjarea obiectelor;
 • fiziologici si psihologici: compozitia aerului, temperatura, culoarea, iluminarea, zgomotul.

Impartirea spatiului si amplasarea mobilierului va tine seama de crearea unei ambiante cat mai placute. Se poate obtine un echilibru intre forma si dimensiunile spatiilor interioare si modul de aranjare a obiectelor. Aranjarea mobilierului si a obiectelor decorative trebuie sa se faca tinand cont de utilitatea dar si de estetica interioarelor.

Mobilierul poate fi utilizat modular, cu posibilitatea de a fi mutat dupa necesitatea si gustul fiecaruia. In functie de destinatia incaperilor, mobilierul este diversificat astfel incat sa raspunda necesitatilor utilizatorilor. Astfel, exista mobilier: pentru depozitare (dulapul), pentru sedere si odihna (canapeaua, fotoliul, scaunul), pentru dormit (paturi pentru una sau doua persoane), pentru prepararea si servitul mesei (mese pentru 4,6,10 persoane).

Forma spatiului interior poate fi modificata prin utilizarea placilor din gips-carton. Compozitia aerului este un factor important care influenteaza confortul dintr-o locuinta. Aerul din spatiile interioare ale locuintei nu trebuie sa aiba in compozitie un continut mare de dioxid de carbon. El poate fi improspatat printr-o ventilatie naturala (deschiderea ferestrelor) sau printr-o ventilatie artificiala (aer conditionat, ventilator).

O umiditate relativ ridicata a aerului activeaza substantele mirositoare, accentuand starea de disconfort. O umidiatate relativ scazuta (sub 30%) produce o atmsofera uscata ce poate irita caile respiratorii. Temperatura optima in locuinta va fi de 18-20 grade C.

Iluminatul se va face in functie de destinatia camerelor si dimensiunile acestora, impunandu-se pentru unele incaperi (de exemplu, cea de studiu) pe langa iluminatul general si unul local, pentru a concentra lumina pe planul de lucru. Lumina si culoarea se influenteaza reciproc, alcatiund impreuna ambianta vizuala.

Culorile sunt cele care dau atmosfera intr-o locuinta. Ambientul locuintei trebuie armonizat prin culori in functie de orientarea incaperilor:

 • incaperile cu orientarea spre sud vor avea predominant culorile alb, gri, bleu, verde-pal, roz;
 • incaperile cu orientarea spre nord au culorile dominante in functie de destinatie:
 • in camera de zi: galben-pai, alb cu accente rosii, oranj, galben;
 • in dormitor: galben deschis, alb, crem;
 • incaperi cu orientare spre est: bleu, crem;
 • incaperi orientate spre vest: gri, rosu galben-inchis, albastru, verde-pal, roz.

O armonie coloristica echilibrata se poate realiza fie prin combinatia mai multor culori, fie prin combinatia de nuante ale aceleiasi culori. De obicei, se folosesc minim 3 culori de baza: rosu, galben si albastru, iar toate celelalte culori sunt combinatii ale lor.

Culorile influenteaza starea de spirit a oamenilor.

GALBEN este cea mai deschisa culoare si da impresia ca spatiul este mai mare (iluzie optica). Peretii galbeni pot scoate in evidenta celelalte culori: a mobilierului, a textilelor, a tablourilor.

PORTOCALIU (amestec de rosu cu galben) exprima miscarea si placerea de a trai. Este simulativa si dinamizatoare.

ROSU da senzatia de caldura si uneori poate produce stari de neliniste.

MARO pe pardoseala, da senzatia de pamant, iar pe pereti trebuie sa se potriveasca cu nuantele de culoare ale mobilierului. Este in armonie cu galben, portocaliu, auriu.

VERDE este culoarea de trecere intre culorile calde si cele reci. Influenta sa este linistitoare si creaza senzatia de ingrijit si de curat.

ALBASTRU este linistitor, imbie la meditatie si concentrare. La spatii calde, luminoase, o culoare albastra da senzatia de racoros si proaspat.

Culorile folosite la finisajele peretilor intr-o incapere, ale plafonului, ale obiectelor decorative, armonizate cu preferintele locatarilor, forma si dimensiunile incaperilor, orientarea lor catre punctele cardinale contribuie si ele la realizarea unui anumit confort in interiorul locuintei.

Zgomotele interioare si exterioare locuintei pot afecta sanatatea omului, creand o stare de disconfort; de aceea, se impune o izolare fonica a locuintei, pentru a localiza zgomotele acolo unde se produc.

La proiectarea unei cladiri, la blocurile de locuinte, case, un capitol dinstinct il reprezinta izolarea fonica, ca element de protejare a surselor de zgomot. Astfel, ascensorul este izolat de restul cladirii prin pereti dubli, dintre care cel interior este din material izolant.

Prin conductele de apa si canalizare se produce, la trecerea apei, un zgomot suparator. De aceea, fixarea conductelor pe ziduri se face prin mansoane izolatoare.

Confortul intr-o locuinta tine seama si de existenta retelelor de utilitati specifice.

 • Reteaua de apa potabila din locuinta se racordeaza la reteaua publica de apa, iar utilizarea se face prin instalatiile sanitare (robinete, bazine de apa)
 • Reteaua de canalizare cuprinde si instalatiile sanitare (chiuvete, closete); ele sunt prevazute cu sifoane si racordate prin tevi la reteaua publica.
 • Reteaua de gaze cuprinde tevile care sunt vopsite in galben; ea este folosita in locuinte la prepararea apei calde pentru uz gospodaresc si pentru incalzirea spatiilor.
 • Reteaua termica este folosita pentru incalzirea locuintei. Un atribut important al unei locuinte confortabile este acela de a dispune de o incalzire suficienta, comoda si ieftina in zilele reci de iarna, deoarece atat supraincalzirea, cat si incalzirea insuficienta sunt la fel de daunatoare sanatatii.

Reteaua termica poate fi:

 • centralizata (existenta unui punct termic, a unei centrale care deserveste o scara de bloc, un bloc sau mai multe blocuri).
 • individuala - centrale termice individuale pentru un apartament sau o casa; sunt folosite pentru incalzire si pentru prepararea apei calde menajere. Agentul termic (apa) este dirijat catre calorifere.

Exista si tehnologii noi de incalzire (numite si ecologice), care asigura o incalzire uniforma a spatiilor cum ar fi cele prin paroseala sau prin perete - tuburi de polietilena cu apa calda la 40 - 45 grade C.

Confortul termic se defineste ca fiind acea stare de spirit a omului care exprima satisfactia fata de mediul inconjurator, omul avand senzatia placuta ca in incapere nu este nici cald, nici frig.

Imbunatatirea confortului termic se face prin doua cai:

eliminarea pierderilor de caldura prin:

-izolarea peretilor interiori si exteriori cu polistiren expandat;

-inlocuirea tamplariei obisnuite cu tamplarie cu geam termopan;

-folosirea sistemelor de incalzire, atat a celui clasic, cat si a celui modern.

Reteaua electrica are 2 circuite:

-de lumina - pentru lampile de iluminat si pentru intrerupatoare;

-de priza - pentru aparatele elecrocasnice, pentru sonerii, alarme etc.

Alte sisteme sunt:

-de ventilatie/climatizare;

-informatice;

-de telecomunicatii;

-de securitate (antiefractie);

-impotriva incendiilor;

-automatizari casnice pentru comanda la distanta.

Finisajele interioare (pereti, plafon, pardoseala), realizate in functie de destinatia incaperilor, contribuie la asigurarea confortului intr-o locuinta astfel:

-peretii pot fi zugraviti (glet, vopsea lavabila), plecati cu faianta, lambriuri, tapet;

-pardoseala (podeaua) poate fi din scanduri (dusumea), parchet, gresie, mozaic, piatra, mocheta etc.

-plafonul se poate zugravi sau acoperi cu placi din gips-carton.