Certificatul de performanta energetica, obligatoriu.

Din 19 iulie 2013, proprietarii sunt obligati sa prezinte un certificat de performanta energetica la vanzarea sau inchirierea unei locuinte.

Certificatul de performanta energetica (CPE) este un document tehnic cu caracter informativ care atesta performanta energetica a cladirii, precum si incadrarea cladirii intr-o clasa de performanta energetica. Mai precis, intr-un certificat de performanta energetica sunt detaliate caracteristicile constructiei si ale instalatiilor aferente acesteia (incalzire, apa calda de consum, climatizare, ventilare mecanica si iluminat artificial) rezultate din analiza energetica si termica, fiind valabil 10 ani de la data eliberarii.

Documentul se elaboreaza pentru mai multe tipuri de cladiri care se construiesc, se vand, se inchiriaza sau sunt supuse renovarilor majore, printre care locuinte unifamiliale, blocuri de locuinte, birouri, cladiri de invatamant, spitale, hoteluri si restaurante, sali de sport, cladiri pentru servicii de comert sau alte tipuri de cladiri consumatoare de energie.

De asemenea, certificatul se va elabora si pentru cladirile aflate in proprietatea/ administrarea autoritatilor publice sau a institutiilor care presteaza servicii publice.

Important! Certificatul nu este necesar urmatoarelor cladiri:

  • cladiri si monumente protejate care fie fac parte din zone construite protejate, conform legii, fie au valoare arhitecturala sau istorica deosebita, carora, daca li s-ar aplica cerintele, li s-ar modifica in mod inacceptabil caracterul ori aspectul exterior;
  • cladiri utilizate ca lacasuri de cult sau pentru alte activitati cu caracter religios;
  • cladiri provizorii prevazute a fi utilizate pe perioade de pana la 2 ani, din zone industriale, ateliere si cladiri nerezidentiale din domeniul agricol care necesita un consum redus de energie;
  • cladiri rezidentiale care sunt destinate a fi utilizate mai putin de 4 luni pe an;
  • cladiri independente, cu o suprafata utila mai mica de 50 m2.

Noi reguli in privinta certificatului de performanta energetica au fost stabilite recent, prin Legea nr. 159/ 2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 372/ 2005 privind performanta energetica a cladirilor, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 283, din 20 mai 2013, ce urmeaza a intra in vigoare in 19 iulie 2013. "Pentru cladirile sau unitatile de cladire care se vand sau se inchiriaza, investitorul/proprietarul/administratorul este obligat sa puna la dispozitia potentialului cumparator sau chirias, anterior perfectarii contractului, o copie de pe certificat, astfel incat acesta sa ia cunostinta despre performanta energetica a cladirii/unitatii de cladire pe care urmeaza sa o cumpere/inchirieze, dupa caz", se precizeaza in documentul citat.

Mai exact, potrivit noilor dispozitii aplicabile de vineri, la incheierea contractului de vanzare-cumparare, proprietarul are obligatia de a transmite certificatul, in original, noului proprietar.

Legea nr. 159/2013 stabileste, de asemenea, ca toate contractele de vanzare-cumparare incheiate fara prezentarea certificatului sunt supuse nulitatii relative, potrivit prevederilor Codului Civil.

Totodata, in actul normativ se arata ca la data inregistrarii contractului de vanzare-cumparare, respectiv de inchiriere, proprietarul are obligatia de a depune la organul fiscal competent o copie de pe certificat, iar originalul va ramane in posesia proprietarului.

In plus, o modificare importanta introdusa de legea mentionata este aceea ca, incepand din 19 iulie 2013, toate anunturile cu oferte de vanzare si de inchiriere (site-uri imobiliare, ziare, etc) trebuie sa contina clasa energetica a apartamentului oferit, dupa cum a explicat, la sfarsitul lunii mai, inginerul Ovidiu Stanciu, auditor energetic grad 1 cladiri si instalatii si membru al Comisiei Comunicare Imagine a Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri din Romania (AAEC).

Art. 133. - In scopul informarii potentialilor cumparatori sau chiriasi, investitorul/proprietarul/administratorul cladirii/unitatii de cladire prevazute la art. 7 alin. (1) va preciza in anunturile de vanzare sau inchiriere a acestorainformatii din certificat cu privire la indicatorii de performanta prevazuti la art. 5 (clasa energetica, consumul total specific de energie, indicele de emisii echivalent CO2, n.red.) - extras din Legea nr. 159/2013.

Cum se obtine un certificat de performanta energetica?

Certificatul energetic se elibereaza doar de catre auditori energetici pentru cladiri, atestati tehnico-profesional in conditiile legii. Pana la data de 8 iulie 2013, potrivit informatiilor publicate pe adresa de internet a Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, erau inregistrati peste 1380 de auditori energetici pentru cladiri. Conform auditorului, datele cu caracter general sunt culese de la proprietarul apartamentului, precum si de la administratorul blocului (Cartea Tehnica a constructiei). "Aceste date vor fi trecute in una din cele 2 Anexe ale certificatului de performanta energetica ce va fi predata solicitantului dupa efectuarea calculelor si determinarea clasei de performanta energetica", puncta inginerul la data respectiva.

sursa: avocatnet.ro